Markermeer

Markermeer Steun project

Onderzoeksschip voor Markermeer

Het is slecht gesteld met de leefbaarheid in het Markermeer: vogels en vissen verdwijnen in rap tempo. De oorzaak van dit probleem is niet duidelijk, simpelweg omdat er geen mogelijkheid bestaat om goed onderzoek te doen. Een boot waarmee experimenteel veldonderzoek kan worden verricht in ons eigen Markermeer, leidt tot nieuwe kansen voor onderzoek.

Markermeer onder druk

Het Markermeer is een beschermd natuurgebied met een grote natuurwaarde. Het is echter slecht gesteld met de leefbaarheid: vogels en vissen verdwijnen in rap tempo. 

Om het tij te keren worden talloze initiatieven ontwikkeld, maar omdat niet bekend is hoe het systeem werkt, is het ook niet duidelijk of die initiatieven wel het gewenste resultaat zullen hebben. Harm van der Geest, aquatisch ecoloog bij het UvA-Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica, wil met zijn collega's een schip om veldonderzoek mee te doen.

'Met een onderzoeksschip waarmee veilig veldonderzoek kan worden verricht, kunnen we informatie verzamelen om het systeem te gaan begrijpen. Nu is het vreemd genoeg eenvoudiger en veiliger om op zee onderzoek te doen dan op het Markermeer. Dat moet anders kunnen!'

Apparatuur en voorzieningen

Om veilig te kunnen werken zijn onder meer navigatieapparatuur reddingsvesten, overlevingspakken en ‘safety equipment’ nodig. Daarnaast is een schip niet compleet zonder nautische toebehoren zoals stootwillen, lijnen, ankers en vlaggen. Als laatste is speciale onderzoeksapparatuur nodig zoals ‘gravity cores’ voor het nemen van bodemmonsters, of een sonar voor het opsporen van mosselbanken en waterplanten. 

Wil je bijdragen?

Om ons nieuwe onderzoeksschip in te richten is een crowdfundcampagne gestart! Ook jij kunt je bijdrage leveren. Dat kan al vanaf 10 euro.

Hoofdprijs

De vijf meest gulle gevers (minimaal 750 euro) krijgen een VIP-plek aan boord tijdens de SAIL-In parade van SAIL Amsterdam in 2020. Je vaart mee van IJmuiden naar Amsterdam met geweldig zicht op de imposante windjammers en Tall Ships. Een unieke kans op de eerste rang te zitten bij dit geweldige evenement!

Sponsoring

Voor watersport- en nautische bedrijven is het mogelijk om in geld of in natura een bijdrage te leveren. Neem voor meer informatie over sponsormogelijkheden contact op met Harm van der Geest

 

Bekijk de voortgang van dit project en lees over onderzoek naar het Markeer op www.markermeer-onderzoek.nl.

Meer info

Donateurs

 • Henk de Boer

  07.10.2016 11:50 uur

  Ik vaar veel op het Markermeer met schepen van de Vereniging Behoud de Volendammer Botters. De "officiële" verhalen over de ecologie van het Markermeer kloppen niet altijd met wat wij zelf ervaren. Het is hoog tijd voor nieuw, fris & onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek!

 • Hans en Klaas van der Geest

  29.08.2016 14:26 uur

  "Trotse vader en moeder"wensen hun zoon en zijn studenten veel succes in hun zorg om een goed milieu. Belangrijk voor de toekomst van onze kleinkinderen!

 • Ronald van Eerten

  09.07.2016 12:06 uur

  Meegeweest op het Markermeer. onder de indruk en enthousiast over het project. Amsterdam en water zijn één en de het Markermeer biedt zeer veel kansen. Amsterdam is grijs, groen en blauw. Betere naam zou zijn Amstermeer

 • Jochem

  05.07.2016 16:31 uur

  Zeer interessant en belangrijk onderzoek, goed dat de UvA ook lokaal bezig is. Wie gunt Harm nou niet een mooie boot?

 • Gert Wissink

  04.07.2016 11:32 uur

  Ik steun graag een enthousiaste neef

 • Gert van Ee

  25.06.2016 11:55 uur

  Ik vind dit een fantastisch initiatief en verwacht er veel nieuwe kennis van, niet alleen van het Markermeer, maar ook van hydrobiologie in het algemeen. Ik ondersteun het project dan ook van harte en hoop dat het enthousiasme van de initiatiefnemers op meer deelnemers overslaat!
  Veel succes!

 • Peter van Kuijk

  16.06.2016 16:39 uur

  Ik ben graag op het water. En het Markermeer is een van mijn favoriete gebieden om te zeilen. Hoe schoner hoe beter past dan wel :-)
  Peter

 • Clea

  11.06.2016 11:49 uur

  Omdat ik zo ben opgevoed!!

 • Titus

  08.06.2016 11:45 uur

  omdat ik er zelf graag ook onderzoek mee zou willen doen!

  Titus Msc Limnology & Oceanography

 • Viola Bennink

  07.06.2016 21:48 uur

  Omdat ik zelf bij de UvA heb gestudeerd en bij wil dragen aan dit project omdat het mij aanspreekt.